به گزارش شهرآرانیوز؛ وضعیت امنیت سرمایه گذاری در خراسان رضوی چگونه است؟ مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی فصلی امنیت سرمایه گذاری در کشور را به تفکیک استانها بررسی میکند. تازهترین پایش انجام شده توسط این مرکز مربوط به تابستان ۱۴۰۲ است که به تازگی منتشر شده است. بررسی شاخصهای این گزارش میتواند آینه عملکرد مسئولان دولتی و مدیران بخش خصوصی باشد. بر اساس این گزارش شاخص امنیت سرمایه گذاری در کشور و همچنین خراسان رضوی نسبت به سال گذشته بهبود یافته است. پیش از ورود به اعداد و ارقام این گزارش بهتر است به چند نکته اشاره شود.
گزارش حاضر، بیست وسومین سنجش پی درپی و فصلی «شاخص امنیت سرمایه گذاری در ایران» است. در این پایش ۳۸ مؤلفه بررسی شده که در هفت نماگر به تفکیک ۳۱ استان منتشر شده است. از ثبات اقتصادی تا وفای به عهد فعالان اقتصادی و البته تحقق وعده مسئولان در این نماگرها وجود دارد. نمره شاخص امنیت سرمایه گذاری و درمجموع همه نماگرها از صفر تا ۱۰ است. این رقم هر چه به ۱۰ نزدیکتر شود، نشان میدهد که وضعیت سرمایه گذاری بدتر شده است.
براساس جدیدترین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در تابستان ۱۴۰۲ نمره خراسان رضوی در امنیت سرمایه گذاری ۵.۶۰ بوده است. با توجه به اینکه نمره امنیت سرمایه گذاری استان در تابستان سال گذشته ۶.۷۹ بوده، گزارش جدید نشان میدهد که وضعیت امنیت سرمایه گذاری در استان نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل ۱.۱۹ بهتر شده است.
همچنین بر اساس این گزارش رتبه خراسان رضوی در تابستان ۱۴۰۲ بین ۳۱ استان کشور (به ترتیب مناسبترین تا نامناسبترین استان ها) ۱۲ بوده است. یعنی خراسان رضوی دوازدهمین استانی است که از نظر فعالان کسب وکار برای امنیت سرمایه گذاری مناسب است.
اگر بخواهیم وضعیت استان را با میانگین کشوری مقایسه کنیم باید بگوییم که شاخص امنیت سرمایه گذاری در کشور ۵.۶۶ بوده است و وضعیت استان ما نیز تقریبا با میانگین کشوری یکسان است.
مرکز پژوهشهای مجلس هفت نماگر مؤثر بر امنیت سرمایه گذاری را به تفکیک استانها منتشر کرده است که وضعیت خراسان رضوی در برخی مناسب و در برخی نامناسب است. این هفت نماگر را از دو نظر میتوان بررسی کرد؛ ابتدا رتبه خراسان رضوی در بین دیگر استانها و بعد از آن مقایسه نمره مؤلفههای مختلف در خود استان است. اگر بخواهیم خراسان رضوی را در مقایسه با دیگر استانها در نظر بگیریم نکته جالب توجه این است که بهترین رتبه استان در میان این مؤلفهها مربوط به مؤلفه «فرهنگ وفای به عهد صداقت و درستی» با رتبه ۵ است و بدترین رتبه آن مربوط به «تعریف و تضمین حقوق مالکیت» با رتبه ۲۹ است.
اگر بخواهیم وضعیت هر هفت مؤلفه را در خود استان بررسی کنیم. مناسبترین نمره مربوط به «مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض» با نمره ۴.۵۱ و نامناسبترین وضعیت مربوط به «عملکرد دولت» با نمره ۶.۷۸ است. در اینجا باید این نکته را اضافه کنیم که در کشور نیز نامناسبترین نماگر «عملکرد دولت» و مناسبترین نماگر «مصونیت جان و مال شهروندان از تعرض» است که نشان دهنده تبعیت استان از میانگین وضعیت کشوری است، هرچند در عملکرد دولت نمره استان نسبت به کشور نامناسبتر بوده است.
بررسی این شاخصها نشان میدهد که در همه نماگرها وضعیت خراسان رضوی نسبت به سال گذشته بهبود یافته است. «فرهنگ وفای به عهد صداقت و درستی» از جمله مؤلفههایی است که در آن نمره خراسان رضوی بهبود خوبی یافته به طوری که از ۶.۵۹ در تابستان ۱۴۰۱ به ۵.۵۹ در تابستان امسال رسیده است. نمره «شفافیت و سلامت اداری» نیز با ۱.۶ واحد کاهش به ۵.۱۶ محاسبه شده که این عدد نشان میدهد وضعیت استان در این مؤلفه نیز بهتر شده است. همچنین عملکرد دولت در تابستان ۱۴۰۲ نسبت به بهار همین سال بهبود داشته است.
شاید بارها درباره پهن کردن فرش قرمز برای سرمایه گذاران در استان و اهمیت جذب سرمایه گذار شنیده باشید، اما فعالان کسب وکار همیشه تأکید دارند که پول سرمایه به محلی جذب میشود که در کنار بازدهی خوب امنیت زیادی داشته باشد. رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی در گفتگو با اتاق مشهد با اشاره به اهمیت شاخص «امنیت سرمایه گذاری» گفت: تأمین امنیت سرمایه گذاری در وهله اول با ثبات در مؤلفههای اقتصاد کلان و قوانین و رویههای موجود مرتبط است و در مرحله بعد باید بر ضرورت پیش بینی پذیرکردن اقتصاد تأکید کنیم.
محمدرضا توکلی زاده افزود: تضمین حقوق مالکیت، شفاف سازی فضای اقتصاد و مهار رانت و فساد، ایفای تعهدات از جانب نهادهای دولتی متولی، تسهیل تأمین سرمایه پروژههای صنعتی و اقتصادی از منابع موجود و همچنین از بازار سرمایه و… موضوعاتی هستند که میتوانند امنیت سرمایه گذاری را در کشورمان تحکیم و تقویت کرده و توأمان انگیزههای تحلیل رفته سرمایه گذاران را در مسیر احیا قرار دهند.